Datum registrace: 08. 01. 2011
lenkavy
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137202.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Lektoři
Jak si přidat lektora
lenkavy
Jak psát blog?Výzva č. 21: Jím ořechy a vím kolik!
26. 05. 2019
Všeho s mírou!
Tohle zlaté pořekadlo platí naprosto všude a ani blahodárně působící oříšky a semena nejsou žádnou výjimkou.
Jak tedy dodržovat správnou oříškovou a semínkovou „míru“?
Osm kusů vlašských ořechů váží přibližně 20 g.
Přírodní balení
Moudrá Příroda nám dala oříšky a semínka.
Člověk mlsný je poněkud nemoudře začal pražit, smažit, schovávat pod vrstvu soli, cukru, čokolády - v lepším případě, hůře do různých kakaových, jogurtových či jiných polev, také mi neunikla modernější verze, a to jejich obalení do různých slaných a sladkých těstíček.
Určitě vybírejte ořechy a semena přírodní, nepražené, nesolené a neochucené.
Pozor obzvláště na nekvalitní „obalový materiál“, který může obsahovat např. trans-nenasycené mastné kyseliny, nadbytek cukru nebo soli.
Výhodou přírodních variant je i to, že nemáme tendence se jich tolik přejídat!
A ještě lépe, sáhnete-li po neloupaných variantách. Loupáním pistácií či arašídů se zabavíte a opět jich nesníte tolik.
Ořechové a semínkové výrobky
Nejen ořechy a semínka zažívají boom, ale také mnohé výrobky z nich vyrobené.
Různá oříšková a semínková „másla“ nejsou ochuzena o prospěšné látky a mohou se proto stát součástí vašich jídelníčků.
Čtěte ale složení!
Pozor na „míchanice“ s hromadou cukrů, tuků a jiných ingrediencí. Jakmile začne být složení „nutelové“, dejte od toho ruce pryč.
Kvalitní „másla“ mají ve složení pouze ořechy a semínka. Protože plody obsahují hodně tuku, nemusí výrobky obsahovat ani žádné extra přidané tuky nebo oleje. Některé produkty mohou být lehce slané. Máte-li podíl soli v jídelníčku snižovat, preferujte neosolené varianty.
Ořechové a semínkové oleje lze rovněž zařadit do jídelníčků a jejich používání vřele doporučuji.
Prospěšné nenasycené mastné kyseliny, jež jsou obsaženy v celých plodech se samozřejmě nacházejí i v olejích. U panenských olejů však dbejte na to, že patří pouze do studené kuchyně! Nenasycené mastné kyseliny jsou látky velmi citlivé, snadno a rychle se kazí (žluknou, hořknou). Oleje proto uchovávejte uzavřené, v tmavé lahvi a/nebo v temnu, případně v lednici a opakuji, určitě na nich nesmažte!
Ořechové a semínkové tyčinky jsou dalším z oblíbených produktů. Zde platí to stejné, co pro jiné musli tyčinky nebo proteinové tyčinky. Čtěte složení a pohlídejte si množství ořechů a semínek, také množství cukru a kvalitu dalších ingrediencí.
Množství tak akorát
To je takové, které se akorát vejde do vašeho denního příjmu energie a tuků. Není to moc konkrétní odpověď, že…:-)
Elegantní zpětnou vazbu vám určitě poskytne nutriční program Sebekoučink.
Ale konkrétně mohu poradit, že sníst celé balení není určitě dobré, a proto si velikost porce určitě pohlídejte a použijte zpočátku klidně váhu! Oříšky a semena jsou mrňavá a proto máme pocit, že nic neváží.
Nejčastěji do jídelníčků sedí 10 – 25 g oříšku a semínek denně. A určitě mám na mysli ty přírodní varianty.
Ukázky 20g porcí ořechů
Alergie
Oříšky i semínka jsou nutričně skvělé, ale bohužel jeden z častých alergenů! Při jakémkoliv podezření proto striktně eliminujte ze svých jídelníčku!
Kvalita se pozná?
Nevýhodou plodů a semen bývá jejich napadení plísněmi. Plísně produkují látky zvané mykotoxiny, z nichž některé jsou i karcinogenní.
Výrobky s obsahem mykotoxinů bohužel okem nemáme šanci rozpoznat.
Jak tedy vybírat, správně skladovat a používat?
Při nákupu ořechů a semen si všímejte, zda neobsahují živé nebo mrtvé škůdce, anorganické nečistoty, naplesnivělé nebo přímo plesnivé plody. Jakýkoliv náznak plesnivění je důvodem pro vyhození celého výrobku.
Sledujte datum spotřeby a nekupujte plody expirované. Kupujte od spolehlivých prodejců a ne v pochybných večerkách apod.
Vzhled, barva, vůně a chuť musí odpovídat deklarovanému druhu. Nemáme cítit cizí pachy (např. žluklost), chuť nesmí být nakyslá, žluklá, nahořklá nebo hořká, ani nemáme cítit jinou, cizí příchuť.
Věnujte se i správnému skladování, abyste zabránili kažení. Ořechy a semena uchovávejte v suchém, tmavém prostředí s vyrovnanou teplotou. Po otevření balení překontrolujte zrakem i čichem a co nejdříve spotřebujte.
Nejvýhodnější je využívat ořechů v jejich původní, surové podobě. Plody s oblibou konzumujeme samostatně, ale můžeme jich využít i k ochucení hotových pokrmů, zeleninových a ovocných salátů, přidat do jogurtu, kaše apod.
Při teplené úpravě dochází ke ztrátám řady nutrientů i ke vzniku sloučenin se zdraví škodlivými účinky (pražení, smažení).
Ořechy jako součást obilných kaší
Ořechy mohou skvěle ochutit i vaše zeleninové saláty
Tak vezměte tento týden rozum i oříšky a semínka do hrsti…:-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Co se týká množství, podle velikosti 6-15 ks. Ale ne každý den, jen když mi na ně přijde myšlenka. Myslím, že dobré ořechy prodává LIDL. Že tam se to hodně točí. Moje best off jsou para-nejsou tak tvrdé na zuby:-)
Většinou je jím ale solené, občas přírodní.
lenkavy
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?